Razkužilo za roke

Zima vsako leto poskrbi za razcvet prenašanja nalezljivih bolezni in okužb z raznimi virusi in bakterijami. Posledično postanemo tisti, ki po sreči, ostanemo zdravi slabe volje, saj veliko sodelavcev v službah manjka in več dela pade na nas. Tudi šefi postanejo bolj zlovolni, saj povečanje bolniških pomeni manjšo produktivnost, težje doseganje rokov in večje stroške. Idealna rešitev za zmanjšanje težav in boljše počutje v službi so senzorski sistemi Germstar za razkuževanje rok. Zelo kvalitetno razkužilo Germstar Original neguje roke in poskrbi, da jih redno razkužujete, saj roke po uporabi niso suhe, ampak negovane.

Kljub vsem nadlogam, ki jih prinašajo nalezljive bolezni in zavedanju da se širijo kapljično ali z dotikom, še vedno ne storimo dovolj za preventivo in izboljšanje stanja. Izsledki številnih raziskav po svetu, že nekaj let kažejo, da si vsaj tretjina ljudi premalo umiva roke. Tudi na zahodu nismo nič boljši. Nekatere bolezni pa se dobesedno prenašajo iz rok v usta. Dober izgovor za neumivanje rok je, da nimamo vedno v bližini tekoče vode in mila. Ta izgovor pa je dober samo dokler se ne zavemo, da obstajajo tudi razkužila. Za razkuževanje rok ne potrebujemo ne vode ne brisače. Je enostavno in v pribljižno tridesetih sekundah so naše roke čiste in osvobojene vseh škodljivih organizmov. Z umivanjem ali razkuževanjem, kadar ni v bližini wc-ja, poskrbimo za svojo varnost in varnost drugih.

Zadnjič sem v trgovskem centru na Viču, ki ima veliko samopostrežno restavracijio, opazoval goste pred regalom za pribor. Poleg regala je postavljen tudi senzorski dozator z razkužilom za roke, s katerim je razkuževanje rok zelo enostavno. Nad dozatorjem so tudi enostavna navodila, ki pa jih očitno osemdeset odstotkov gostov ne razume. Dozator je deležen veliko radovednih pogledov, ki pa na žalost ne prestrašijo virusov in bakterij, ki jih nato brezskrbno prenesemo na pribor. Med opazovanjem, sem opazil tudi gosta, ki si je preden je vzel servet, poslinil prste, da je lažje prijel željeno količino servetov. Neokusen prenos fluidov, pred obrokom verjetno nikomur ne poveča apetita. Upam da si ostalih osemdeset procentov ljudi, ki se dotika pribora, roke pred obiskom restavracije vsaj umije.

Ne rečem da je razkuževanje nadomestek za umivanje rok in tudi ne mislim, da bi si morali roke kar naprej razkuževati. Želim pa si, da bi se ljudje zavedali, da preden gredo v restavracijo, zdravstveno ambulanto, službo, vrtec…. pomislijo tudi na druge. Preventiva je v COVID časih pomembnejša kot kdajkoli prej.