Dermatofiti in čiste roke

Večina udomačenih hišnih ljubljenčkov je kljub izrazu »hišni« rada tudi v naravi, izven domačega udobja, kjer se lahko svobodno sprehajajo in igrajo. V takem okolju pa so lahko izpostavljeni  prikritim nevarnostim, ki izvirajo iz naravnega okolja. Med drugim lahko v okolju naletijo na dermatofite, ki povzročajo glivične okužbe. Pri hišnih ljubljenčkih so tako precej pogosti zoofilni dermatofiti, ki se tako kot ostali prehranjujejo s keratinom rožene plasti kože. Najbolj znana bolezen, ki jo povzročajo, je mikrosporija, ki je žal precej razširjena tudi v Sloveniji. Povzroča jo gliva Microsporum canis, ki se lahko naseli na kožuh hišnih ljubljenčkov, če ima ustrezne pogoje.

Bolezen pa ne prizadene le hišnih ljubljenčkov, ampak se lahko, če ne poskrbimo za preventivo, prenese tudi na človeka. Še posebej so občutljivi otroci in na splošno ljudje s slabšo odpornostjo, izjema pa niso niti ljudje, ki so poklicno bolj izpostavljeni: kmetje, veterinarji, prostovoljci v društvih za zaščito živali… Ker so otroci pogosto najbolj navdušeni nad igro z živalmi, so lahko zaradi bolj pogostih stikov bolj izpostavljeni, seveda pa se lahko dermatofiti prenesejo tudi med otroki v šolah in vrtcih, v primeru slabše higiene in pogostih stikov.

Najbolj nevarna za okužbo so vlažna obdobja v letu, kajti ob visoki vlagi dermatofiti in glive na splošno bolje uspevajo. Tako kot plesni, ki se naselijo v vlažna stanovanja, saj so tudi to glive. V takih obdobjih moramo biti še posebej pozorni in redno pregledovati tačke naših ljubljenčkov. Tace so najbolj izpostavljene vlagi zato se v tem predelu najpogosteje okužba tudi začne. Seveda pa se lahko pojavi tudi kje drugje.

Najboljša preventiva pred prenosom z živali na človeka je dobra higiena, ki vključuje umivanje in razkuževanje rok po stiku s potencialno okuženimi živalmi. Pregled kožuha pod Woodovo lučko navadno opravi veterinar, če sumimo, da bi lahko bila naša žival okužena. Pri higieni je pomembna tudi redna menjava ležišč, posteljnine in oblačil, zračenje in dobro sušenje perila, saj v suhem okolju glivice ne morejo živeti. Za piko na i pa še razkužite roke z najboljšimi razkužili ki jih najdete na naslednji povezavi: www.germstar.si. Pri vseh tegobah, ki nas in naše ljubljenčke lahko pestijo, vedno velja: bolje preventiva kot kurativa. Kjer je potrebna zaščita, naj bo ta učinkovita, a hkrati dovolj nežna.

Za strokovno pomoč in deljenje izkušenj se zahvaljujemo ekipi Mačjega dola iz Škofje Loke